Prvi zapisi o čokoladi vode nas na jug današnjeg Meksika. Oko 4. vijeka n.e. ovo područje je naselilo pleme Maja. Kakao drvo koje su tamo zatekli nazvali su ”cacahuaquchtl”. Vjerovali su da drvo pripada bogovima i da su plodovi kakao drveta božiji dar ljudima. Oko 300. g. Nove ere, Maje su, u najvećem usponu svog carstva, gradeći dvorce i hramove, urezivali na ”svetim” zidovima slike kakao ploda kao simbol života i plodnosti. U carstvu Maja nastao je prvi put napitak od kakao zrna. To je bilo piće kraljeva i gospode, služeno da uveliča svečanosti i rituale. Gorkom piću se dodavala čili paprika.

Nakon misterioznog nestanka civilizacije Maja, oko 900 g. Nove ere područje naseljavaju Tolteci, i kasnije Asteci. Kralj Tolteka, Quetzalcoatl, politički prisiljen da napusti kraljevstvo, otplovio je malim čamcem, uz obećanje da će se određene godine vratiti da povrati svoje carstvo. Legenda o njegovom carstvu je postala dio mitologije. Astrolozi Asteka su predvidjeli da će godina njegovog povratka biti 1519. Tačno 1519. na tlo tadašnjeg carstva Asteka brodom je stigao španski konkvistador Kortez. Astečki kralj Montezuma i je povjerovao da je Kortez reinkarnacija Quezalcoatla i dočekao ga je sa najvećim počastima. 

Priredio je slavlje na kome je kao najveća počast služen napitak od kakaovca. Kortez je odmah shvatio veliki potencijal kakao zrna. Čvrsto je vjerovao da je našao ”zlato” za kojim je krenuo. Za Korteza je ovo bilo i u bukvalnom smislu. Naime, po istorijskim bilješkama, Montezuma je ispijao dnevno po pedeset vrčeva kakao napitka. Uvijek je pio iz zlatnog pehara i bacao pehar u jezero. Tako je Kortez i bukvalno pronašao ”zlatno jezero”.U to vrijeme se u imperiji Asteka za 100 zrna kakaoa mogao kupiti zdrav i jak rob, za 4 zrna zec, a mlada i zgodna djevojka za zabavu naplaćivala je svoje usluge 10 zrna.

Kortez je bacivši Montezumu u zatvor, ubrzo organizovao podizanje plantaža kakao drveta. Španci su podigli plantaže u Meksiku, Ekvadoru, Peruu. Godine 1580. u Španiji je osnovan prvi pogon za preradu kakao zrna.

Španci su prvi put dodali šećer i cimet. ”Chocolaterias” kuće za služenje čokolade su počele da niču širom Španije. Odatle se preko Holandije i Italije širi Evropom kao nova moda u visokim slojevima društva. Dodaju se razni začini kao čili, karanfilić, vanila, crni biber.

U procesu pravljenja napitka, velike probleme je stvarao kakao buter, ostajući na površini napitka kao masna smjesa. Van Houten, holandski hemičar je 1828. smislio hidrauličnu presu pomoću koje je uspio da iz kakao zrna izdvoji kakao buter s jedne strane i tamno braon pogaču kakao praha. On je ovaj prah tretirao alkalnim solima, kako bi bio topljiv u vodi.

Deset godina kasnije on prodaje patent i mašina ulazi u opštu upotrebu. Ne zna se tačno ko je prvi otopio kakao buter i ponovo ga sjedinio sa kakao prahom, uz dodatak šećera. Rezultat je bio glatka smjesa koja je mogla da se oblikuje.

Kompanija Frey je prvi put izložila ovaj proizvod na sajmu u Birmingemu pod nazivom ”Chocolat Delicieux a Manger”. Tako je poslije talasa čokolade kao napitka, Evropu zahvatio talas čokolade ”koja se jede”.

Čokolada se najbolje čuva u suhom i tamnom prostoru bez intenzivnih mirisa. Optimalna temperatura skladištenja je 12 – 20 ° C, te je zbog toga nije potrebno čuvati u frižideru.

Degustiranje

Prije degustacije, ako je čokolada čuvana na hladnom mjestu, preporučljivo je da je ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Optimalna temperatura za konzumaciju čokolade je oko 20 ° C. Poslije otvaranja ambalaže, prije nego nestrpljivo zagrizete  čokoladu, pogledajte njenu površinu. Ako je čokolada ispravno pripremljena, njena površina bi trebala biti sjajna. Onda provjerite miris! Morate osjetite čisti miris čokolade. Kod čokolade sa liofiliziranim voćem, uz miris čokolade dobiti ćete i miris svježeg voća.

Sada, degustacija može da počne. Odlomite komad čokolade i obratite pažnju na zvuk koji slijedi jer kristalna struktura kakao maslaca daje prepoznatljiv zvuk pri svakom odlomu. Linija odloma mora biti ravna, čokolada se ne smije drobiti.

Ako čokolada počinje da se topi u vašim rukama nakon nekoliko trenutaka, to je zato što koristimo čisti 100% kakao maslac za našu čokoladu, bez dodavanja bilo kakvih drugih biljnih masti. Stavite komad čokolade u usta, najbolje na jezik i sačekajte da se počne topiti. Zatim ga pojedite ali ne zaboravite pratiti koliko dugo vam još u ustima ostane ukus čokolade.

Naši klijenti